Hvordan kan trening bli en prioritering?
Svært få av oss har så mye tid til overs at trening ikke krever planlegging. Planlegging er for mange en utfordring, spesielt når man har flere ting i livet som krever noe av oss, og som kanskje i tillegg er mer eller mindre uforutsigbart. Dette er for mange solide unnskyldninger for å nedprioritere trening – og dermed får man aldri den kontinuiteten man gjerne ønsker. I stedet for å trene jevnt og trutt slik man har et ønske om, går man heller å frustrerer seg over at man «burde trent».
Da har jeg et meget relevant spørsmål: Hva er verst? Er det å prioritere tid til trening, eller å tenke på at man burde gjort det, daglig?
Her er tre gode tips til hvordan du kan få trening til å bli en prioritet i din hverdag:
1. Bruk det du har– Tid og ressurser spiller en viktig rolle. Har du 30 min, 2 timer eller kanskje mer? Legg opp økter som står i stil med hvor mye tid du har til rådighet og gjør det beste ut av den tiden. Eksempel på ressurser kan være treningsrom på jobb, gåavstand til arbeid, trapper i blokka der du bor, fellestreninger med idrettslag eller lignende. Ting som skaper muligheter for å få trent. Kanskje det ikke er helt det du helst ville ønske, men om det kan bidra med noe så er det gull verdt. Benytt tiden og ressursene du har til å skape ukentlige rom for å få inn trening.
2. Fleksibel planleggingDette har jeg skrevet mye om tidligere, men det kan ikke gjentas nok. Når plan A ikke funker bør man ha en plan B. Rekker du ikke den planlagte økta eller blir forhindret på en eller annen måte, er det fult mulig å gjøre noe annet i stedet for å droppe det helt. Veien til kontinuitet er å alltid ha en plan B (og gjerne C) som innebærer en form for fysisk aktivitet. Da slipper du å komme ut av en fin rytme når ting ikke går helt etter planen. Plan B og C trenger ikke å være likestilt med plan A heller, så lenge de hindrer deg i å falle ut av kontinuitet.
3. Øv deg på å holde løftene du gir til deg selvNår man vil ut av «jeg burde» tankegang, må man starte med å gi seg selv noen løfter – og holde dem. Lover du deg selv at du f.eks skal være aktiv i 90 minutter totalt i løpet av uka, bør du prioritere å innfri det løftet. Om det blir med plan A, B eller C. «Det er ikke så farlig å bryte det jeg lover meg selv» – Jo! Det er det! Løftene du gir deg selv bør være like viktige å holde som løftene du gir til andre. Din helse og velvære er vel så viktig som andres. For mange kan det dog være krevende å tenke på denne måten, men jeg lover at det er banebrytende når det kommer til å skape en endring for seg selv, og for å skape gode rutiner og vaner som øker livskvaliteten!
Med dette håper jeg du blir motivert til å ta tak i hverdagen din og valgene du tar for deg selv og egen helse. Kun du kan ta ansvar for egne valg, og DU er viktig <3
Comentarios